De danske sygeplejersker Laura Lundberg og Pernille Storbjerg fulgte det norske vandretursudtryk ut på tur, aldri sur og greb chancen for at flytte til Trondheim, hvor der var brug for deres kompetencer på Øya Helsehus.

”Jeg synes, at den norske mentalitet er værd at rejse for. Mange nordmænd er meget åbne og de er meget positive over for danskere – især fordi mange af dem har gode oplevelser med Danmark f.eks. som feriested og derfor har det hele vejen igennem været en god oplevelse ”at være dansk i Norge”, fortæller Pernille. Hun og vennen Laura har arbejdet på Øya Helsehus i fem måneder. Hun er enig med Pernille og forklarer, at det er let at falde i snak med folk og at de er meget nysgerrige og åbne over for danskere.

”Nordmændene virker stolte af deres land med stor nationalfølelse, særligt med fejring af 17. maj, som man bare skal opleve og de har ofte gode råd til hvad man skal se og opleve." Laura Lundberg 

Hverdag på helsehuset

Dagene på helsehuset varierer meget i forhold til hvor travlt, der er og hvor mange patienter man har. "Helsehuset fungerer på en måde som en instans mellem hospital og patientens eget hjem. For mange patienter er det en mulighed for at ”komme” sig efter en indlæggelse på et hospital og typisk varer et ophold omkring 2-4 uger", forklarer Pernille.

Dagen starter altid med en mundtlig rapport fra dem, der har været på arbejde tidligere.  Herefter går man ud til patienterne og om morgenen hjælper man dem der har brug for hjælp med at komme op. Her tages vitale værdier, gives medicin og morgenmad. Som sygeplejerske er der ofte ekstra opgaver som kun sygeplejersker må gøre. Det kan f.eks handle om IV antibiotika, blodprøver, lave medicinændringer, tage EKG, KAD-anlæggelse. Sidst på dagen dokumenteres der i journalsystemet og der gives rapport til næste vagthold. Når arbejdsdagene er forbi og der er fritid på programmet, kan både Laura og Pernille godt lide at komme ud i den norske natur.

”Vandreture oppe i fjeldene er meget berigende og ofte skal man ikke så langt ud fra byen, for at opleve den norske natur." Pernille Storbjerg 

 Laura fremhæver glæden ved at stå på ski. Hun fortæller, at det er noget alle taler om og at de fleste nordmænd har stået på ski fra de var helt små. ”Når der ligger sne på fjeldene er det det mest naturlige at pakke kvikklunsjen og skiene sammen og tage op på fjeldene og stå på langrendsski – hele familien, med venner eller alene”, siger hun. Hun synes også selv, at det er enormt hyggeligt at være udenfor sammen, aktive og nyde Norges fantastiske snelandskab.

Tips til arbejdssøgende

Når det kommer til råd til danske arbejdssøgende i Norge, mener Pernille, at det kan være rart i starten at have nogle aftaler med andre danskere. Der findes grupper for dette på Facebook for mange større byer i Norge, hvor det er muligt at deltage i arrangementer med andre danskere, som er rejst ud. ”Det kan i hvert fald være en hjælp til at komme godt i gang i den by, man nu er i – især hvis man rejser alene”, siger Pernille. Laura synes, at det kan være en god idé at tage afsted med en anden, for som hun siger:

”Det er så godt at have én man kender til at snakke med, når der sker så meget nyt og én at være sammen med, særligt i starten, når man ikke kender nogen i byen.” Laura Lundberg 

Det er ikke desto mindre også vigtigt at komme ud, være social og møde nye mennesker, hvor det er muligt, understreger hun.  Det norske sprog har været lidt svært, synes Pernille. ”Det var især fordi vi var i et område, hvor der bliver talt med dialekt. Jo længere sydpå du er i Norge, jo tættere på dansk er sproget, men hvis man giver det lidt tid, så kan man sagtens begå sig i det norske sprog”, forklarer hun. Ikke desto mindre mener hun, at man bare skal kaste sig ud i de udfordringer, der kommer, for man lærer rigtig meget af at stå på egne ben og skulle være selvstændig.

”Jeg tror, at det er vigtigt, at man ikke holder sig tilbage fra at prøve at bo i Norge, hvis det er noget, man har lyst til, selvom der kan være forskellige barrierer for eksempel med sproget." Pernille Storbjerg